Refugiile din stațiile de autobuz, la Sfântu’ Așteaptă: Primăria Constanța insistă ca o anumită firmă să le furnizeze

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis o nouă contestație în cazul licitației inițiate pentru furnizarea refugiilor din stațiile de autobuz. Astfel, Primăria Constanța trebuie, iar, să reevalueze oferta firmei sale „favorite‟.

În septembrie 2021, Primăria Constanța a lansat licitația privind achiziționarea de adăposturi modulare pentru stațiile de autobuz de pe raza municipiului. Valoarea estimată fără TVA a contractului este de 11.007.687,5 lei, pentru livrarea și montarea a 125 de refugii.

Au fost depuse șase oferte, de firmele Stico Metal Prest, Belmar Prod, Step Proiect, Metalgan Company, Electrogrup (cu subcontractant Selan SRL) și asocierea de firme Euromedia Group (lider) – X-tra Best Construct.

În luna februarie a acestui an, licitația a fost atribuită societății comerciale Step Proiect din Constanța, dar zece zile mai târziu rezultatul a fost contestat de Metalgan Company. Iar CNSC i-a dat dreptate în parte și a impus Primăriei să reevalueze și oferta firmei declarate câștigătoare și pe cea a Belmar Prod.

Oferta Step Proiect a fost, iar, considerată cea mai bună, dar Belmar Prod a depus, apoi, contestație, acuzând administrația locală că nu a reevaluat ofertele în conformitate decizia CNSC, adică nu a verificat dimensiunile profilelor din oțel inoxidabil din care vor fi construite stațiile, dacă acestea respectă Caietul de sarcini. Astfel, Primăria Constanța nu ar fi reevaluat ofertele respectând decizia CNSC și și-ar fi depășit limitele reevaluării și măsurile concrete pe care le putea adopta.

De aceea, Belmar Prod a cerut CNSC să verifice modul în care au fost reevaluate ofertele, dacă a fost respectă prima sa decizie, dacă firmele și-au modificat ofertele etc.

Oferta Step Proiect ar fi trebuit respinsă din start, nu declarată câștigătoare

Analizând contestația și documentele licitației, CNSC susține că oferta Step Proiect nu respectă Caietul de sarcini, cu privire la profilele din oțel din care vor fi construite stațiile, iar în urma clarificarilor transmise după prima decizie a Consiliului și-a modificat oferta și nici nu a făcut dovada că aceasta este conformă cu prevederile Caietului de sarcini, motiv pentru care Primăria Constanța ar fi trebuit să respinga această oferta. Dar nu, administrația locala a declarat-o, iar, câștigătoare, iar cea a Belmar Prod s-a clasat pe locul doi.

În consecință, deoarece a constatat că Step Proiect nu a facut dovada conformității ofertei sale cu prevederile Caietului de sarcini, iar răspunsurile sale la solicitările de clarificări sunt neconcludente și contradictorii, CNSC a admis contestația depusă de Belmar Prod.

Consiliul a dispus, din nou, reevaluarea ofertei Step Proiect, în conformitate cu cele constatate.

Astfel, rezultatul licitației a fost, iar, anulat, oferta câștigătoare trebuie reevaluată, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor considerând că trebuie respinsă.

Dacă se va întâmpla acest lucru, Belmar Prod va fi declarată câștigătoare. Iar apoi luptele pot continua în instanță, iar constănțenii se vor bucura de refugii în stațiile de autobuz la Paștele Cailor!

Step Proiect este o firmă constănțeană și are ca unic asociat și administrator pe Daniela Teodora Costea, soția lui Cristian Costea, care a figurat alături de acesta şi în alte afaceri, precum Plasty Prod.

Belmar Prod este o firmă dintr-un sat din județul Neamț. Asociații săi, egali, sunt Marius Cristian Biță si Andreea Elena Biță.

Valentin ISPAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.